La estrategia del caracol
ELENA MASSONS I MAX LLAMAZARES

La estrategia del caracol és la història d'una comunitat de veïns que decidirà traslladar clandestinament, peça a peça, l'antiga casa on viuen abans que sotmetre's a un desallotjament.
Com en les obres de Matta-Clark, actuant físicament sobre l'arquitectura, es posa de relleu la relació entre habitatge i propietat, i es situa l'espectador enmig del conflicte d'una legislació que considera l'habitatge dret fonamental però que, a la vegada, inclou unes lleis de mercat que poden vulnerar-lo.
Moguts per una idea més política que material, els protagonistes del film parlen de dignitat. El seu acte constitueix més aviat una burla, ja que la seva victòria és insignificant. Enmig del buit, amb les restes i fragments de l'antiga construcció, hauran d'iniciar una reconstrucció, que els mantindrà en la precarietat i que els situarà en un terreny al·legal.
La pel·lícula permet, doncs, una reflexió sobre l'arquitectura de la majoria de la població mundial, ben diferent de la concepció occidental. Habitatges sense firma, sense autor, autoconstruïts, sovint reciclant materials.
L'estètica heterogènia dels materials reciclats la prendrà l'art de postguerra europeu per parlar de pobresa i precarietat. Artistes com Oititica o Kawamata agafaran faveles per fer una denúncia directa de la seva existència. Potser, però, el resultat no ha estat més que una estètica que ha perdut la seva força revulsiva per donar lloc a una nova fascinació, que fins i tot es manifesta en una apropiació en arquitectures d'autor o en objectes de disseny.
Segio Cabrera rodarà aquesta fàbula amb la intenció de parlar del problema urbà tant pel que afecta el patrimoni com la vida de les comunitats. L'autor inicia el film amb un nou enderroc, sis anys deprés dels fets que ens ocupen, per tal de recordar que el tema no està solucionat. Amb humor, ens proposa que val la pena aportar solucions noves i creatives, valorant tant l'acció individual com la col·lectiva.
La estrategia del caracol. Colòmbia, 1993. Director i productor: Sergio Cabrera
ELENA MASSONS I MAX LLAMAZARES
, són comissaris de "Tancat per obres".